№2(112)
március - április
2011 év

Ukrán konyhaművészet

Ukrán húsvéti étkek

Húsvét – Krisztus feltámadásának napja – a kereszténység legnagyobb ünnepe. Az évszázadok során Ukrajna minden szegletében kialakultak a húsvéti szokások és hagyományok. Kialakult a hagyományos étrend is, melyben minden ételnek meg van a jelképes jelentése.
Az ünnepi asztal elmaradhatatlan kelléke a pászka, amely Isten jelenlétét jelképezi a világban és az emberi életben. A húsvéti pászka édessége, omlóssága, gazdagsága és szépsége az Úr gondoskodását, együttérzését, kegyelmét, az emberi gyengeségek iránti elnézését, és azt jelképezi, hogy képes meghallani minden imádságot és kész segíteni. Szokás szerint pénteken kezdik sütni, és általában annyi készül, ahány tagja van a családnak, illetve valamivel több, hogy kitartson az egész ünnepen, és legyen mivel megkínálni a vendégeket. Nagyszombaton készülnek a hímes tojások. A tojás az új élet kezdetét jelképezi már kereszténység felvételét megelőző idők óta. A keresztények a feltámadásba vetett hitük megerősítését látták a tojásban. A piros tojás a mindent legyőző isteni szeretet jelképe. Húsvétkor a pászkát, a tojásokat, a sajtot, a sonkát, a kolbászt, a tormát és a bort kosárba rakják, és a templomban megszentelik, majd otthon, az ünnepi asztal köré gyűlve elfogyasztják.
A Húsvét utáni hét az úgy nevezett kísérő hét, amikor is újra pászkát sütnek, tojást festenek, és a kosarat kiviszik a temetőbe, a rokonok sírjához, így tisztelegve emlékük előtt. A jól elkészített pászka hetekig nem szárad ki, nem veszít ízéből és szépségéből akár Pünkösdig sem.

Hagyományos pászka

Hozzávalók: 1 l langyos tej, 15 dkg élesztő, 5 pohár (1 pohár kb. 25 dkg) cukor, 3,5 kg liszt, 12 tojás, 40 dkg vaj, 20 dkg margarin, 40 dkg mazsola, 20 dkg cukrozott narancshéj, 20 dkg aszalt sárgabarack, 20 dkg mandula, 2 dl növényolaj, 20 csepp mandulaolaj, 3 evőkanál konyak a sütéshez, 1 teáskanál só, 3 csomag vaníliás cukor, 1 citrom lereszelt héja, 10 dkg margarin a sütőedény kikenéséhez.

A pászka élesztős tésztája hagyományosan sárga színű. Ezért kell elválasztani a tojás sárgáját a fehérjétől, egy kicsit megsózni, és egy órára betenni a hűtőszekrénybe. Ekkor nyerik el élénksárga színüket. Egy nagy tálban morzsoljuk el az élesztőt, szórjunk rá 3-4 pohár lisztet, 1 pohár cukrot, és lassan kevergetve öntsük hozzá az egy liter langyos tejet. Jól dolgozzuk össze a tésztát, majd takarjuk le egy konyharuhával, és 30 percig meleg helyen hagyjuk kelni. Amikor a kovász kétszeresére nőtt, hozzálátunk a tészta elkészítéséhez. Két pohár cukorral felverjük a tojások fehérjét, a maradék cukorral kikeverjük a sárgájukat. Felolvasztjuk a vajat és a margarint, felaprítjuk a gyümölcsöket, a mandulát, és lereszeljük a citrom héját. Folyamatosan adagolva a lisztet és a többi hozzávalót, begyúrjuk a tésztát. A tojáshabot a végén adjuk a tésztához. Tovább dagasztjuk a tésztát egy kevés növényi olajjal. A legjobb, ha a finomított napraforgó olajat vegyítjük egy kevés földimogyoró vagy olívaolajjal. A tésztát addig dagasztjuk, folyamatosan adagolva a lisztet, amíg leválik a kezünkről, de még elég lágy és rugalmas. Ezt utána újra letakarjuk és kelesztjük. Amikor a tésztánk megkelt, az előre kikent formákba adagoljuk. Ebből a mennyiségből sok pászka készíthető, amit csak kétszerre tudunk kisütni, de az adag arányosan csökkenthető. Az asszonyok általában nagyobb és kisebb pászkákat sütnek. Azonos nagyságú formákba azonos mennyiségű tésztát teszünk, a mazsolát és a gyümölcsöket a tészta belsejébe ügyeskedjük, hogy alul és a széleken ne ragadjanak a formához, amelyet egyharmadig töltünk meg tésztával, körben elegyengetjük, és 30-40 percig kelni hagyjuk.
A megkelt tésztát óvatosan az előmelegített sütőbe tesszük, és 160-180 °-on 1 óra hosszat sütjük. Először a kisebb pászkákat sütjük meg, mert ezek gyorsabban sülnek, és addig a nagyobbaknak van idejük jól megkelni. Fél óra múlva érdemes benézni a sütőbe, és megforgatni a formákat, hogy a pászka egyenletesen süljön át. A sütési idő elteltével, egy fapálcikával vagy kötőtűvel ellenőrizhetjük megsült-e a pászkánk. Az elkészült pászkákat óvatosan kiemeljük a formákból, tálcára tesszük, és letakarjuk egy kendővel, majd, amikor kihűlt, hozzáláthatunk a díszítéshez.

Hozzávalók a mázhoz: 5 tojás fehérje, 0,5 kg porcukor, 1 citrom leve. A hozzávalókat 15 percen át habosra keverjük. Bekenjük a pászkákat, amelyeket díszíthetünk cukrozott gyümölcsökkel, feliratokkal, színes cukorgolyókkal.
Egy másik mázhoz vegyünk 1 pohár 20-30% tejszínt, és verjük fel 1-2 pohár porcukorral, és ezzel kenjük be, majd díszítsük a pászkát.

Ágacskákon sült hús

Hozzávalók: 1 kg sertéshús, 1 sárgarépa, petrezselyem gyökér, 1 fej fokhagyma, 4 szem fekete- és 2 szem szagos bors, 1 babérlevél, 2-3 evőkanál olívaolaj, só, - teáskanál zöldfűszer – bazsalikom, rozmaring, menta – kis alma-, meggy- vagy barackfa ágacskák.

A húst alaposan mossuk meg és töröljük szárazra. A sárgarépát és a gyökeret tisztítsuk meg és daraboljuk fel. Késsel mélyen vagdossuk be a húst, a bevágásokba töltsük be az előkészített zöldségeket, a babérlevelet és a zúzott fokhagymát, majd erős cérnával kössük körbe a húst. Az őrölt borsot, a zöldfűszereket és a sót keverjük össze, a keveréket szórjuk egy deszkára, és alaposan forgassuk bele a húst.  A faágakat mossuk meg és tördeljük egyforma méretűre, tegyük a tepsi aljába, és öntsük le olívaolajjal. A húst tegyük az ágacskára, és öntsünk alá annyi forralt vizet, hogy eltakarja az ágacskákat, de ne érje a húst. Az így előkészített húst sütőben, erős lángon kb. 20 percig sütjük, majd minimális hőfokon 2-2,5 óra hosszat pároljuk. Sütés közben rendszeresen locsolgassuk és forgassuk sültünket.

Túrópászka

Hozzávalók: 1 kg túró, 5 tojás, 20 dkg vaj, 2 pohár tejföl, 1 pohár cukor, 1/3 teáskanál só, 10 dkg darált mandula, 25 dkg mazsola, 8-10 g vaníliás cukor.

Szitán nyomjuk át a túrót, adjuk hozzá a tojásokat, a vajat és a tejfölt, majd lassú tűzön, folyamatosan kevergetve forrásig hevítjük. Ezután levesszük a tűzről, rátesszük az előzőleg előkészített jégre, és várunk, amíg kihűl. Ekkor adjuk hozzá a cukrot, a sót, a darált mandulát, a megmosott és megszárított mazsolát és a vaníliacukrot. A tésztát alaposan kidolgozzuk, gézzel bélelt formába töltjük, és súllyal lepréseljük.


Jó étvágyat!
Nagyija Muzicsuk