№6(110)
november-december
2010 év

Ukrán konyhaművészet

Készülünk a Karácsonyra

Túrós pirog

Hozzávalók a tésztához: 6 pohár liszt, 2 dkg szárított élesztő, 1 pohár tej, 10 dkg felolvasztott vaj, 4 tojás, 6 evőkanál cukor, 0. 5 kávéskanál só, 1 citrom héja, 1 csomag vaníliás cukor, 1 tojás a kenéshez.
A töltelékhez: 75 dkg friss túró, 1 tojás, cukor és só – ízlés szerint, 10 dkg mazsola és 1 citrom héja.

Az élesztőt egy evőkanál cukorral tejben feloldjuk. A maradék cukrot elkeverjük a tojások sárgájával. Hozzáadjuk az élesztős tejet, és az egészet jól összedolgozzuk. A lisztet egy tálba töltjük, a közepébe mélyedést készítünk, és beleöntjük az élesztős-tojásos masszát. A fehérjéket egy csipetnyi sóval verjük kemény habbá, és adjuk a tésztához, majd az egészet jól dolgozzuk ki. Fél pohár lisztet szórjunk a gyúródeszkára, húzzuk rá a tésztát, és folyamatosan lisztezve a deszkát, addig gyúrjuk, amíg rugalmas tésztát kapunk.
Kenjük be a sütőlapot margarinnal.
Készítsük el a tölteléket. A túrót alaposan dolgozzuk össze a cukorral, a tojással, egy kevés sóval, a megmosott és megszárított mazsolával és a citromhéjjal.
Amikor a tésztánk megkelt, osszuk kétfelé. Az egyik felét nyújtsuk ki a sütőlapon 1 cm vastagra, kenjük a tésztára a tölteléket, a tészta másik feléből készítsünk vékony pálcikákat, amelyeket rácsszerűen helyezzünk a töltelékre, a tésztalap alá hajtva a szélüket. Az elkészült süteményt kenjük át felvert tojással, és előmelegített sütőben, mérsékelt tűzön 30-40 perc alatt süssük készre. A kész pirogot takarjuk le egy tiszta konyharuhával, hogy puha maradjon.

Almás pite

Hozzávalók a tésztához: 4 pohár liszt, 5 dkg friss élesztő, 1 pohár tej, 20 dkg vaj, 2-3 tojás, 2-3 evőkanál tejföl, 2 evőkanál olaj, 2 evőkanál cukor, 0. 8 – 1. 2 dkg vaníliapor.
A töltelékhez: almabefőtt, néhány friss, reszelt alma, cukor és fahéj – ízlés szerint.
A szóráshoz:  5 dkg darált dió és 5 dkg kókuszreszelék.

Az élesztőt egy kevés cukorral és egy evőkanál liszttel, tejben futtassuk meg. Adjuk hozzá a felvert tojásokat, a maradék tejet és hagyjuk a keveréket kelni. Amikor megkelt, adjuk hozzá a lisztet, a felolvasztott vajat és a többi hozzávalót, és dolgozzuk össze. Apránként adagolva a lisztet, készítsünk lágy tésztát. Amikor már nem ragad a kezünkhöz, tegyük egy órára a hűtőszekrénybe.
Kenjük be a sütőedényt margarinnal, és készítsük el a tölteléket. A tésztát osszuk kétfelé, és mindkettőt nyújtsuk ki 1 cm vastagra. Az egyik tésztalapon osszuk el a tölteléket, majd óvatosan takarjuk le a tölteléket a másik tésztalappal. Egyengessük el a tészta széleit, a tetejét kenjük be tojással, és szórjuk be darált dióval és kókuszreszelékkel. Előmelegített sütőben, mérsékelt tűzön 30-40 percig sütjük. A kész süteményt kis rombuszokra szeleteljük.

Karácsonyi meggyes sütemény

Hozzávalók a tésztához: 2. 5 pohár liszt, 20 dkg vaj, 20 dkg cukor, 2 tojás.
A töltelékhez: 20 dkg meggybefőtt.
A szóráshoz: 0. 5 pohár darált mandula, 0. 5 pohár mazsola, 5 dkg csokoládé, 2 tojás fehérje, 2 evőkanál cukor.

A tojásokat keverjük ki a cukorral, adjuk hozzá a lisztet, a felolvasztott vajat, és gyúrjuk össze. A kész tésztát osszuk kétfelé. Az egyik felét nyújtsuk kerekre, és helyezzük a kivajazott és kilisztezett tortaformába. Jól egyengessük el a tészta széleit, majd egyenletesen osszuk el rajta a tölteléket. A tészta másik felével kis halmokat csipkedve takarjuk le a tölteléket. Előmelegített sütőben, mérsékelt tűzön 20-25 percig sütjük. Ekkor kivesszük a süteményt a sütőből, megkenjük cukorral felvert tojásfehérjével, megszórjuk a darált mandulával, mazsolával és reszelt csokoládéval, és visszatesszük a sütőbe. Amikor a fehérjeréteg enyhe pírt kap, elkészült a süteményünk.

Kellemes Karácsonyi Ünnepeket kívánunk!
Jó étvágyat!
Nagyija Muzicsuk