№6(110)
november-december
2010 év

Forrás: Országos vers- és prózamondó verseny

foto

November 27-én, szombaton került sor Budapesten a Forrás vers- és prózamondó versenyre, amely része az évente megrendezésre kerülő országos versenynek. A budapesti rendezvényt az Ukrán Országos Önkormányzat, az Ukrán Kulturális és Dokumentációs Központ és a Magyarországi Ukrán Kulturális Egyesület szervezte, az 1932-33-as ukrajnai éhínség emléknapjára időzítve az eseményt. A rendezvény lebonyolításához nagy segítséget kaptunk a lvovi Műszaki Egyetem Oktatási, Kulturális és Külkapcsolatokkal foglalkozó Nemzetközi Intézetétől.

Az idei verseny a Bolgárok Házának színháztermében zajlott. Eljöttek az ukrán kultúra magyarországi tisztelői, a szervezők, a tanárok, a szülők, az ukrán egyesület aktivistái, és természetesen a verseny 46 indulója. A megjelenteket Hartyányi Jaroszlava üdvözölte. Hangsúlyozta, milyen nagy jelentősége van annak, hogy a versenyt az 1932-33-as ukrajnai éhínség sokmillió áldozatának emléknapján tartják. Kitért arra is, hogy az anyanyelv elvesztésével nemcsak a hazánkat, hanem az identitásunkat is elveszíthetjük.

Idézzük fel a Forrás eredetét: a távoli, 1837-ben adták ki Budán a Dnyeszteri sellőt, az első nyugat-ukrajnai irodalmi almanachot, amelyet a híres Rusz trió irodalmi kör tagjai – Markijan Saskevics, Jakov Holovackij és Ivan Vahiljevics – állítottak össze. 160 évvel később a Magyarországi Ukrán Kulturális Egyesület emléktáblát helyezett el annak az egykori nyomdának a falán, amely kinyomtatta az első galíciai, ukránnyelvű könyvet. Egy évvel később, 1999-ben kezdeményezte a MUKE és az UOÖ egy magyarországi országos ukránnyelvű vers- és prózamondó verseny lebonyolítását. A kezdeményezők között volt Grigássy Éva költő és műfordító, Szofilkánics Judit tanár, Hartyányi Jaroszlava és Drahomanova Natália. Így jött létre az ukrán nyelv ápolásának új hagyománya. A versenyben évről-évre egyre többen vesznek részt, és már nemcsak ukránok, nemcsak az Ukrajnából ideszármazott felnőttek és a vasárnapi iskolában tanuló gyerekeik, hanem magyarok is, elsősorban a baktalórántházi gimnáziumban idegen nyelvként ukránt tanuló diákok, a Szegedi Egyetem bölcsészkarának és a nyíregyházi Tanárképző Főiskola hallgatói. A verseny egyre népszerűbb, az előadók egyre jobb teljesítményt nyújtanak. Mindez együttvéve reményt ad arra, hogy a Magyarországon élő ukránoknak sikerül megőrizni anyanyelvüket, nem fognak megfeledkezni ukrán gyökereikről, a nyelvünket tanuló magyarok pedig a sokoldalú ukrán-magyar kapcsolatokban vehetik hasznát nyelvtudásuknak.
A résztvevők lelkiismeretesen készültek a megmérettetésre, mindegyikük elismerést érdemel azért, hogy volt bátorságuk a közönség és a szigorú zsűri elé lépni. A versenyzők négy kategóriában mérték össze tudásukat: 14 évnél fiatalabb gyerekek, fiatalok és egyetemisták, felnőttek, valamint az ukrán nyelvet idegen nyelvként tanuló magyarok. A versenyt a legkisebbek, a közönség kedvencei, a budapesti Vasárnapi Iskola tanulói kezdték. Ezek a gyerekek a szemünk előtt cseperednek, évről-évre gazdagodik az ukrán szókincsük, színpadi szereplésükkel pedig a komolyságukat és felelősségtudatukat bizonyítják. A közönség már régi ismerősként köszöntötte a 6 éves Margitics Vaszilkót, aki már harmadik esztendeje nyeri meg a legkisebbek kategóriáját nagy művek előadásával. Az idén Volodimir Szamijlenko: Az ukrán nyelv című versét mondta el. Meghatódottan hallgatta a közönség az idén első ízben induló Dezső Dánielt és Laurát, Burij Anatolijt és Román Krisztinát. Jól felkészült a versenyre Szabó Olga és Márton, aki Borisz Hriscsenko: A szarka című meséjét adták elő. Molnár Laci, a Forrás verseny többszörös győztese ez alkalommal nagyapja, az ismert kárpátaljai ukrán költő, Skrobinec Jurij kötetében szereplő, Neked, Ukrajna! című versét szavalta. Jól szerepeltek az Antal-testvérek, Dénes és Gábor, Sarikaja Denisz, Popovics Andrián és mások. Örömmel töltött el bennünket, hogy a versenyben részt vettek nyíregyházi, veszprémi, miskolci és örkényi gyerekek is.

Jól felkészültek a versenyre a kelet-magyarországi Baktalórántházáról érkezett diákok. Az itteni gimnáziumban a 90-es évek elejétől tanítják az ukrán nyelvet. Jó volt hallgatni a magyar versmondókat, akik igyekeztek minden egyes szót tisztán, helyes hangsúllyal ejteni. Kondra Vira, aki már 11 éve tanít ukránt a gimnáziumban, elmondta, hogy 14 tanulóval indultak, és ma már száznál is többen tanulnak ukránul. Amikor egyik régi tanítványától, Mátyás Árontól megkérdeztük, miért választotta a Szegedi Egyetemen az ukrainisztikát, a következőket válaszolta: „Mert az ukrán nyelv közel áll a szívemhez”. 

Jó látni, hogy a Forrás egyre népszerűbb közösségünk felnőtt tagjai körében is. Nagyfokú mesterségbeli tudással adta elő Leszja Ukrajinka Évfordulóra című költeményét Sikk Krisztina, a Váci Ukrán Önkormányzat elnöke. Miroszlav Petriv Szülőföld című versét Ruscsak Katerina, a Miskolci Ukrán Önkormányzat elnökhelyettese szólaltatta meg. Lina Kosztenko asszonyi lírája, a Fehér szimfónia Ruszinkó Nelli előadásában szólalt meg. Nagyon időszerű gondolatokat tartalmazott a Muzicsuk Anatolij által előadott Sevcsenko versrészlet. A verseny végén lépett színpadra Hembik Lili, aki Borisz Olijnik szövegére írt zenés irodalmi kompozícióval emlékezett férje családjára, a Kozsuhovszkij családra, az 1932-33-as ukrajnai éhínség áldozataira. Ugyancsak ő adta elő Halina Rozsanszka volini költőnő Harminchárom című költeményét.

A zsűri nevében Valentina Paraszka-Zincsenko hirdetett eredményt. A 14 év alatti gyerekek kategóriájában Szuperák Barbara győzött, a második helyen Margitics Vaszilko végzett, a harmadik helyett megosztva kapta Molnár Laci és Popovics Andrián. A fiatalok és egyetemisták kategóriájában az első helyen Telecki Kornélia, a másodikon Mátyóczi Tímea és Lajhut Natália, a harmadikon Muzicsuk Olga és Belej Krisztina végzett. Az ukránul tanuló magyarok dobogósai: I. helyezett – Huszár Csilla, II. helyezett – Tacsina Éva, III. helyezett – Rostás Vivien és Kaszonyi Eszter Zsuzsanna. A felnőtt előadók győztese Muzicsuk Anatolij, őt követte Hembik Lili és Ruszinkó Nelli. A zsűri díját kapta Hosszú Gabriella, a nyíregyházi vasárnapi iskola tanulója és Ruscsak Katerina, a felnőtt kategória versenyzője. A gyerekek felkészítéséért elismerésben részesült Kondra Vira és Muzicsuk Nagyija, a budapesti vasárnapi iskola tanítónője. A verseny valamennyi résztvevőjét elismerő oklevéllel, ukrán könyvekkel és emléktárgyakkal jutalmazták.