№6(110)
november-december
2010 év

Ukrajna – a magyarországi ukránok szemével

foto

November 5-6-án rendezték Kijevben az idei, XIII. Fulbright konferenciát, amelynek témája Ukrajna képe a világban – valóság és vágyálom címet viselte. A rendezvényt 1997 óta szervezik a Fulbright ösztöndíjasok, zömében olyan fiatal kutatók részvételével, akik 2-3 évig az Egyesült Államokban vettek részt posztgraduális képzésben. A képzés célja nem csupán új szakmai ismeretek megszerzése, hanem a demokrácia működésének közvetlen megtapasztalása.

Magyarországról Hartyányi Jaroszlavát, az itteni ukrán közösség vezetőjét, az Ukránok Európai Kongresszusának elnökét, az Ukránok Világkongresszusának első elnökhelyettesét hívták meg. A szervezők érdeklődését Hartyányi Jaroszlavának az az előadása keltette fel, amelyet nemrég Lvovban tartott.
November első napjaiban Kijevbe érkeztek a jelesebb ukrajnai – fővárosi és vidéki – egyetemek képviselői, valamint a rotterdami Erasmus Egyetem küldöttsége. Hartyányi Jaroszlava a konferencia egyik plenáris ülésén beszélt a külföldi diaszpóra szerepéről Ukrajna pozitív imázsának formálásában.

A konferencián megjelent és felszólalt John Tafft kijevi amerikai nagykövet, Morgan Williams, az amerikai-ukrán üzleti tanács képviselője és Peter Van der Hook holland kutató közgazdász. A hivatalban lévő ukrán kormányt többek közt a külügyminisztérium munkatársa, Olekszandr Horin volt hivatott képviselni, de hiába várták, nem jött el.
November 6-án került sor a szekcióülésekre, amelyeken részletesen megvitatták az ukrajnai gazdasági, politikai, oktatási, kulturális és közélettel összefüggő kérdések széles körét. Hartyányi Jaroszlava külön kiemelte, hogy nagyon alaposan, a tényekre építve, a modern tudományos folyamatok figyelembe vételével, nagyon ötletesen és tehetségesen zajlottak a viták. Az idő szűkössége miatt azonban, sajnos nem sikerült meghallgatni az összes előadót, vitázót és moderátort…

Hartyányi Jaroszlava megosztotta a konferencián szerzett benyomásait tudósítónkkal: „Sajnos, csak néhány szekcióülésen vehettem részt, de annyit elmondhatok: nagy szomorúsággal töltött el, hogy Ukrajnában a konferenciáról nem számolt be a televízió, és az emberek nem tudhatták meg, hogyan gondolkodik korunk ukrán tudományos elitje, hiszen szinte mindegyik egyetemről érkeztek professzorok. Sajnálatos, hogy a konferenciára nem jött el a kormány képviseletében Olekszandr Horin, akinek előadást is kellett volna tartani az ukrán külpolitika prioritásairól. Még csak ki sem mentette magát. Az ukrán kormány tehát távol maradt a rendezvénytől, ami többek közt arról tanúskodik, hogy a kormányzat nem érdeklődik a téma iránt. Ez nagyon szomorú, hiszen az amerikai nagykövet eljött, az ukrán kormányt pedig nem képviselte senki. Pedig a konferencia fő témája Ukrajna képe a világban…”

Ez azonban csak a kisebbik baj. „Ott voltam a gazdasági szekció ülésén is. Meglepett, hogy az alapos és izgalmas gazdasági elemzésekre nincs igény az országban. Jó, hogy a konferencia résztvevői egyik határozatukban felszólították a hivatalban lévő kormányt, hogy figyeljen oda a hazai szakemberek tanácsaira. Különösen jólesett látni, hogy az ukrán tudomány nemcsak vegetál, nemcsak a túlélésre törekszik, hanem fejlődik, nem toporog egyhelyben, hiszen egymást követik az új ötletek. Csak az a baj, hogy az eredményeket nem népszerűsítik, az állami intézmények pedig nem tartanak rájuk igényt” – vázolta a nem éppen szívderítő helyzetet Hartyányi Jaroszlava.