№4(108)
július - augusztus
2010 év

Nemzetközi fesztivál Vácott

Július 23. és 25. között rendezték meg Vácott a III. Nemzetközi fesztivált.
A Duna-menti kisvárosban először 1764-ben, Mária Terézia látogatásának tiszteletére szerveztek ilyen nagyszabású rendezvényt. A fesztivál hosszú szünet után, 18 esztendővel ezelőtt született újjá, és az azóta eltelt idő alatt országos hírű, színes kulturális és művészeti eseménnyé nőtte ki magát. A rendezvényre eljöttek a testvérvárosok küldöttségei, számos tánc- és zenei együttes és a városba látogató turisták. A hagyományos váci vásáron a gazdák mezőgazdasági termékeket, a szűcsök és a vargák szőrmebundákat és bőrárut kínáltak. A háromnapos fesztivál programján több tucat kulturális esemény – koncertek, képzőművészeti és fotókiállítások, sportversenyek, a barokk és a modern konyha remekei, gyermekrajzok – szerepelt. E program keretében négy nemzetiségi önkormányzat – az ukrán, szlovák, ruszin és cigány – mutatkozott be.

A Sikk Krisztina vezette városi ukrán önkormányzat 2003 óta sikerrel mutatja be a fesztiválon a változatos ukrán kulturális és művészeti programot, amely minden alkalommal megragadja a helyi lakosok és a város vendégeinek figyelmét. 22-én este, a Duna Presszó galériájában képzőművészeti kiállítást nyitott meg Bóth János polgármester. Többek mellett a tárlaton bemutatkozott Puha Péter ukrajnai festőművész is.
A szombati zenei program keretében színpadra lépett a Jahilka bandura-együttes, amely Lvovból érkezett a városi ukrán önkormányzat meghívására. Olga Kusnir csodálatos, páratlan értéket képviselő együttese 1979-ben alakult, és első váci sikerét 2004-ben aratta. A bandurások magas művészi színvonalon adták elő Tarasz Sevcsenko, Ivan Franko és kortárs szerzők megzenésített verseit. A közönség sokáig nem akarta leengedni a lányokat a színpadról. Ebből is látszik, milyen hasznos munkát végez az ukrán önkormányzat: közelebb hozza a magyarokhoz az ukrán kultúrát.
A Főtéren és a parti sétányon hagyományőrző magyar kézművesek mutatták be munkáikat, de jutott hely közöttük a nemzetiségieknek is. Az ukrán sarokban könyvekkel, a MUKE folyóirataival és emléktárgyakkal találkozhattak a látogatók.
Az ünnepi rendezvényre ellátogatott Hartyányi Jaroszlava, az UOÖ elnöke és több magyarországi város ukrán önkormányzatainak képviselői.