№4(108)
július - augusztus
2010 év

Ukrán konyhaművészet

Diós kávétorta

Hozzávalók a tésztához: 40 dkg liszt, 25 dkg vaj, 4 tojás, 20 dkg cukor, 3 evőkanál tejföl, 1 csomag sütőpor, 4 dkg (2 evőkanál) őrölt kávé, 30 dkg darált dió.
Hozzávalók a kávékrémhez: 1 dl erős feketekávé, 10 dkg cukor, 10 dkg csokoládé, három tojás sárgája, 20 dkg vaj, 70 dkg 30% zsírtartalmú tejszín, 3 evőkanál tej, egy csomag vaníliás cukor.
A tésztalapok kenésére szolgáló habhoz: 7 tojás fehérje, 10 dkg porcukor, 1 evőkanál citromlé.
A vajkrémhez: 20 dkg 30% zsírtartalmú vaj, 5 dkg (2 evőkanál) porcukor.

Egy tálban összekeverjük a vajat a cukorral, az őrölt kávéval, a tojások sárgájával, a tejföllel és a sütőporral. A lisztet fokozatosan adjuk a keverékhez. Kezdetben kanállal dolgozunk, aztán kézzel gyúrjuk mindaddig, amíg a tészta el nem válik a kezünktől. A tésztának nem szabad keménynek lenni. Az elkészült tésztát három részre osztjuk, és 15 percig hűvös helyen pihentetjük. Ez alatt a fehérjéket a porcukorral és a citromlével kemény habbá verjük. A tésztát kivajazott sütőlapon kinyújtjuk, megkenjük a tojáshabbal, megszórjuk darált dióval, és 180°C előmelegített sütőben addig sütjük, amíg a hab teteje halvány sárgára kérgesedik. Így készítjük el mindhárom tésztalapot.
A krémhez az erős kávét, a cukrot és a feldarabolt csokoládét mérsékelt lángon forrásig hevítjük. A tojások sárgáját elkeverjük a tejjel, és lassan adagolva a csokoládés-kávés masszához keverjük, majd az egészet újra felmelegítjük. Amikor kihűlt hozzáadjuk a puha vajat, alaposan kikeverjük, majd fokozatosan belekeverjük a habbá vert tejszínt. Egy laza krémet kapunk, amellyel bekenjük a kisült lakokat és a torta oldalát. A tetejére vajkrém kerül, majd ízlés szerint díszíthetjük.

Leveles kifli

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 1. 5 dkg élesztő (porból 2 teáskanálnyi), 20 dkg vaj, kb. 1. 3 dl tej, 1 evőkanál cukor, 1 teáskanál só és 1 tojás.

Élesztős leveles tésztát készítünk. Az élesztőt elmorzsoljuk 0. 8 dl langyos tejben, hozzáadjuk a tojást, és liszt felével lágy tésztát gyúrunk. Letakarjuk egy tiszta konyharuhával, és 30 percig hagyjuk kelni. A maradék lisztet elmorzsoljuk a vaj felével, hozzáadjuk a maradék tejet, a cukrot és a sót, és egy kevés lisztet hozzáadva rugalmas tésztát gyúrunk. A kétféle tésztát összegyúrjuk, cipóvá formáljuk, és 2 órára hűvös helyre tesszük (tehetjük egy éjszakára a hűtőbe is).  Pihentetés után a cipót négyszögletesre nyújtjuk, a maradék vajat feldaraboljuk és szétszórjuk a tészta tetején. Ezután a tészta széleit középig felhajtjuk, majd újra kinyújtjuk. Ezt a folyamatot háromszor ismételjük, majd újra háromszor hajtogatjuk és nyújtjuk, aztán összehajtogatjuk, letakarjuk, és 20 percre betesszük a hűtőbe. Ezt még kétszer megismételjük, és 20-20 percig a hűtőben pihentetjük a tésztát. Végül szögletesre, és 3 mm vékonyra nyújtjuk a tésztát, és 12 egyforma háromszögre vágjuk. A háromszögeket az alaptól a csúcsig feltekerjük, és kiflivé formáljuk. A kész kifliket 15-20 percig kivajazott sütőlapon pihentetjük, majd 190-200°C 20 perc alatt aranybarnára sütjük.

A brovari kávélikőr ősi receptje

„…Szavatij átkelt a Dnyeperen Kelet felé, és pont abban az órában érkezett meg Brovariba, amikor az állomásfőnök török asszonya tüzet rakott a fészerben a kávépörköléshez. Mérsékelt árat fizetve megivott egy csészécske kávét, és hasonló jó áron vett egy kis üveg brovari likőrt (ami úgyszintén a török asszony leleménye volt)…”
Tarasz Sevcsenko: Ikrek, 1855.

6 evőkanál darált kávét elkeverünk 1 liter hideg vízben, az edény jól lezárjuk, hogy az aroma ne illanjon el, és egy napig állni hagyjuk, közben időnként felrázzuk. Másnap leszűrjük, hozzáteszünk 2 félbevágott rúd vaníliát, és felfőzzük. Ezután újra leszűrjük, majd 2-3 pohárka kristálycukorral (ízlés szerint) lassú tűzön főzzük, és amikor elkészült 0. 5 liter erős vodkát öntünk hozzá. A keveréket újra felforraljuk, majd levesszük a tűzről, lehűtjük, és az előkészített üvegekbe öntjük. A légmentesen lezárt üvegeket hideg helyen tároljuk.

Jó étvágyat!
Nagyija Muzicsuk