№3(107)
május - június
2010 év

Elrajtolt Kijevből az emlékezés lángja

Június 19-én, az ukrajnai éhínség áldozatainak emlékhelyétől rajtolt el az Őrizzük az emlékezés lángját elnevezésű világkampány, amely a világ 32 országát érinti majd.
Szombaton az éhínség emlékművénél imádkozott Filaret, Kijev és egész Ukrajna pátriárkája, Lubomír Huzar pátriárka, az ukrán független egyházak elöljárói, Igor Juhnovszkij, az Ukrán Nemzeti Emlékezet Intézetének elnöke, Jevhen Csolij, az Ukránok Világkongresszusának elnöke, Sztepan Romanyiv, az Ukránok Világkongresszusának főtitkára és Volodimir Vjatrovics, a kampány ukrajnai koordinátora.
Az ukrán áldozatok emléke előtt tisztelegtek a Telnyuk nővérek, Olekszandr Jarmola, a hajdamakok csoportjának vezetője, Okszana Zabuzsko írónő, Irma Vitovszka színésznő és sokan mások.
A kampány célja: az 1932-33-as ukrajnai éhínség áldozata emlékének tisztelete, a genocídium valódi okai, következményei elhallgatásának megakadályozása, és a valódi vétkesek néven nevezése.
A kampány bejárja Ukrajnát és a világ 32 országát, és 2010 novemberében ér véget Kijevben.
Ezen a napon a megszentelt gyertyák elindultak Ukrajna és a világ városaiba, hogy megkerülve a földgolyót, lángjuk emlékeztessen a tragédiára és a sokmillió ukrán áldozatra. A láng az éhínség áldozatainak emléknapján érkezik vissza Kijevbe.
A kampányt támogató országokban tartandó imákon részt vesznek a különféle egyházak és vallások képviselői, politikusok, a kormány és az ukrán diaszpóra tagjai. Az emlékezés lángja eljut az Európai Parlamentbe és az ENSZ székházába is.
A kampányban részt vevő országok: Ausztrália, Argentína, Belgium, Brazília, Nagy-Britannia, Örményország, Görögország, Grúzia, Észtország, Spanyolország, Olaszország, Kazahsztán, Kanada, Lettország, Litvánia, Moldova, Németország, Norvégia, Paraguay, Lengyelország, Portugália, Oroszországi Föderáció, Románia, Szerbia, Szlovákia, Egyesült Államok, Magyarország, Üzbegisztán, Franciaország, Horvátország, Csehország és Svájc.