№1(105)
január - február
2010 év

Diplomaták Napja

foto

Múlt év december 16-án, a budapesti Ukrán Kulturális Központban ünnepelte a magyarországi Ukrán Nagykövetség és a meghívott vendégek a külszolgálatban dolgozó diplomaták napját. A rendezvényen több mint 200 meghívott vett részt: a magyarországi kormányzati, politikai, üzleti körök és az egyház képviselői, egyes országok Magyarországon akkreditált diplomáciai képviseleteinek vezetői, vezető magyar sajtóorgánumok munkatársai, tudósok és művészek, a magyarországi ukránok és az ukrajnai magyarok képviselői, valamint a nagykövetség munkatársai és családtagjaik. A magas rangú vendégek között köszönthettük a magyar Országgyűlés tagjait, a Miniszterelnöki Hivatal kisebbségekkel és a határon túli magyarokkal foglalkozó intézményének képviselőjét, a magyar Külügyminisztérium munkatársait és a diplomáciai testület doyenjét.
Dmitro Tkacs nagykövet beszédében többek közt kitért az ukrán diplomáciai szolgálat kialakulásának korszakaira és a függetlenség 18 esztendeje alatt elért diplomáciai sikerekre. A nagykövet nagyra értékelte Ukrajna és a Magyar Köztársaság együttműködését az élet minden területén, és felvázolta az ukrán – magyar kapcsolatok jövőbeni fejlődésének fő irányait.
Viktor Juscsenko ukrán államfő megbízásából az Olga hercegnő érdemrenddel tüntette ki Hartyányi Jaroszlávát, a magyarországi Ukrán Országos Önkormányzat és a Magyarországi Ukrán Kulturális Egyesület elnökét. Az ukrán – magyar kapcsolatok fejlesztése terén végzett kiemelkedő munkáért Az érdemekért érdemrend III. fokozatát kapta Iváncso Iván nyíregyházi ukrán főkonzul.
A rendezvény keretében a nagykövet és a nagykövetség munkatársai több megbeszélést folytattak a magyar kormány és az Országgyűlés képviselőivel, a Magyarországon akkreditált diplomatákkal és magyar üzletemberekkel, megvitatták a kétoldalú, és tágabban vett nemzetközi kapcsolatokat érintő időszerű kérdéseket.