№1(99)
január - február
2009 év

PRAVOSZLÁV ÉVKÖSZÖNTŐ SZÉKESFEHÉRVÁROTT

foto

A székesfehérvári ukrán önkormányzat, amelynek Mátyás Júlia a vezetője, január 10-én köszöntötte a pravoszláv újévet. A népes vendégsereg – az Ukrán Országos Önkormányzat, a székesfehérvári német és lengyel önkormányzat képviselői és a helyi ukrán közösség tagjai – zsúfolásig megtöltötte a városi Barátság Házának nagytermét. A több mint 120 vendéget Hartyányi Jaroszláva, az UOÖ elnöke köszöntötte, és röviden ismertette a „Malanka” – a magyarországi Szilveszterhez hasonló – hagyományának eredetét és az ünnephez kötődő szokásokat.
Magát a rituálét ukrajnai előadóművészek, az Ivano-Frankivszk megye kolomijai járásában található Szopiv község kultúrotthonának kóristái és a Perelaz amatőr családi népi együttes mutatta be az egybegyűlteknek. Rövid szünet után az ukrán művészek kolindákkal szórakoztatták a közönséget.
A műsor után a vendégeket gazdagon terített asztalok, dalok, zene és tánc várta. Szeretnénk remélni, hogy Malanka, az ukrán Szilveszter visszatérő vendég lesz Székesfehérváron, és egyre több magyar és Magyarországon élő ukrán hódolót tudhat maga mellett.