№1(99)
január - február
2009 év

AZ ALKOTÓMŰVÉSZ NAGYKÖVET

foto

Dmitro Tkacs, Ukrajna jelenleg hivatalban lévő nagykövete szabad idejében már több mint tíz esztendeje készít művészi kerámiákat. Az eltelt időben készült alkotásait mutatta be a budapesti Szent György fogadóban az Exhibition 2+2 kiállítás keretében, két hölgy – az ausztráliai, illetve macedóniai nagykövet felesége – Petra Weber és Anica Vangelova festményei, valamint Somogyi Sándor magyar keramikus műveinek társaságában.
A megnyitón megjelentek a művészet barátai, a magyar főváros alkotó értelmiségének képviselői, a diplomáciai testület tagjai, az Ukrán Országos Önkormányzat és a Magyarországi Ukrán Kulturális Egyesület képviselői.
Az ukrán keramikus 34 alkotással, domborművekkel díszített tálakkal, pannókkal és kisplasztikákkal vett részt a kiállításon. A munkák többsége az ukrán népi díszítőművészeti stílust idézi, az alkotóra jellemző népies színvilággal. A különféle kompozícióban megjelenő számtalan virág, a kijevi Lavra, a Szófia Székesegyház és az ukrán főváros számos, virágokkal övezett műemléke, a tájképek, a víz alatti növényvilág eleven színeivel harmóniát, melegséget és szépséget sugároz.
Dmitro Tkacs kerámiáit már láthatta a közönség az 1848-49-es magyar szabadságharc 149. évfordulója alkalmából Kijevben rendezett nemzetközi kiállításon és 2007-ben Budapesten. Néhány alkotása megtalálható ukrajnai és magyarországi állami, illetve magángyűjteményekben, többek közt a budapesti Hadtörténeti Múzeumban és a Parlamentben.
A kiállítás december végéig tekinthető meg. A tervek szerint Dmitro Tkacs kerámiáit Vácott is bemutatja a városi ukrán önkormányzat.