№1(99)
január - február
2009 év

MEGSZENTELT EMLÉKHELY

foto

A budapesti Petőfi téri parkban ünnepélyes külsőségek közt szentelték meg azt a földdarabot, ahol majdan az 1932-33-as ukrajnai éhínség áldozatai előtt tisztelgő emlékjel fog állni. A szentelési ceremóniát Puskás László, a budai Szent Flórián görög katolikus templom papja végezte, és jelen voltak az országos, illetve több városi ukrán önkormányzat, a Magyarországi Ukrán Kulturális Egyesület, a kerületi polgármesteri hivatal és ukrán önkormányzat, valamint az Ukrán Nagykövetség képviselői.
A parkban elhelyezett, megszentelt kőlapon a következő felirat olvasható ukrán, ill. magyar nyelven: (Kérem ide beírni a hiteles magyar szöveget, mert nem lenne szerencsés ukránból visszafordítani!!!) A gyertyát formázó, fehér márványból készülő emlékjel 2 m 75 cm magas lesz. A rendezvényen felszólaló Hartyányi Jaroszláva, az Ukrán Országos Önkormányzat és az Ukránok Európai Kongresszusának elnöke elmondta, hogy ezzel az emlékjellel az ukrán nemzet és a világközösség leróhatja kegyeletét a sztálini diktatúra ártatlan áldozatai előtt.
Dmitro Tkacs, Ukrajna magyarországi nagykövete elmondta, hogy a tervek szerint az emlékhely avatására előreláthatóan 2009 tavaszán kerül sor.