№5(103)
szeptember-október
2009 év

Ukrán népszínház Magyarországon

Szeptember 3-án, az ukrán kozákság emléknapja alkalmából a II. kerületi ukrán önkormányzat szervezésében színházi estre került az Ukrán Kulturális, Oktatási és Dokumentációs Központban. Tarasz Sevcsenko: A fogadott anya című elbeszélő költeményének alapján készült darabot mutatták be.
A szerepeket ukrán amatőr színészek, valamint az ungvári és a munkácsi színház művészei alakították. Násztya szerepében Kormányos Olekszandra lépett színpadra, Olekszandr Scsur volt a narrátor, Trohim szerepét Sztaniszlav Avgyijenko munkácsi színész játszotta, Natália Zaszuhina volt a fogadott anya, Márk Mihajlo Fiscsenko, Katerina Dana Kozubovics volt, a kis Márk szerepét pedig a 6 éves Andrijko Uhrinra osztották.
Az előadás végén Kormányos Olekszandra megköszönte a közönség figyelmét és szeretetét, és röviden beszámolt a próbafolyamatról, illetve arról, milyen eredményeket értek el a színházszervezés tekintetében. Átadta Mihajlo Fiscsenko ungvári színésznek a legjobb férfialakításért járó oklevelet és kitüntetést, amelyet a magyarországi nemzeti kisebbségek tavalyi színházi fesztiválján nyert el. Az est ünnepi fogadással ért véget.
Az ukrán színház 2003-ban alakult Magyarországon. Azóta évente új bemutatókkal örvendeztetik meg budapesti közönségüket. Tarasz Sevcsenko születésének 195. évfordulója adta az ötletet, hogy bemutassák az ukrán irodalom klasszikusának műve alapján készült darabot.
Nagyon fontos – véli Kormányos Olekszandra, a társulat és a II. kerületi Ukrán Önkormányzat vezetője, hogy a közönség megismerje az ukrán nemzeti drámairodalom aranyalapját képező darabokat. Már a kezdetektől ez a cél vezérelte a társulat vezetőjét, és a jelenlegi nehéz gazdasági helyzet ellenére sikerült teljesíteni, amit vállaltak – válaszolta a Hromada kérdésére Kormányos Olekszandra. „Munkánk végsőcélja egy ukrán népszínház létrehozása Magyarországon” – mondta.

Tudósítónktól