№4(102)
július - augusztus
2009 év

Nemzetiségek ünnepe Székesfehérváron

foto

Június 28-án, Székesfehérváron harmadjára ünnepelték a nemzetiségek napját. Az országban élő kisebbségek hagyományosan a királyi Magyarország egykori történelmi fővárosában találkoztak. A Városháza tér, a környező macskaköves, ódon utcácskák, a város történelmi és építészeti emlékei, a számos templom és székesegyház szívélyes fogadtatásban részesítette az ünnep résztvevőit és a város vendégeit. Néhány nappal korábban borfesztivál volt Fehérváron, június 27-én pedig ünnepélyes külsőségek között adták át város lakóinak az újabb látványosságot, a genfihez hasonló, színpompás virágórát.
A vendégek pavilonjai és sátrai között talált helyet a háziszőtteseket, hímzett stólákat, ukrán nemzeti viseleteket, festményeket, petrikovói motívumokkal díszített tárgyakat bemutató, kék-sárga nemzeti lobogóval jelzett két ukrán sátor is. Az egyik asztalt beterítették a Magyarországi Ukrán Kulturális Egyesület kiadványai, – a Hromada lapszámai és a könyvek – a másikon sokféle ukrán sütemény és a hozzájuk való receptek várták az érdeklődőket. Egyébként idén a süteményeket fehérvári cukrászok készítették ukrán receptek szerint – méghozzá kitűnően.
Az ünnepi jelenlét előkészítése elsősorban Mátyás Júliát, a városi ukrán önkormányzat elnökét dicséri, de fáradtságot nem ismerő és lelkes munkájához sok segítséget kapott az ukrán önkormányzat aktivistáitól: Németh Sándortól, Nezgledenko Anatolijtól és feleségétől, Ágitól, az ifjabb Mátyás Júliától és másoktól. A városi ukrán önkormányzat az idén lett hároméves, és harmadik éve sikeres résztvevője azoknak a rendezvényeknek, melyeknek célja az ukrán kultúra és a nemzeti hagyományok megismertetése a magyarokkal és az országba látogató vendégekkel. A közönség leginkább az ukrán emléktárgyak, ikonok, gyöngykalárisok és a többi, a Budapesten élő Muzicsuk család keze munkáját dicsérő kézműves alkotások iránt mutatott érdeklődést. Az alkotók ukrán népviseletben kínálták munkáikat. A vendégek nézegették az emléktárgyakat, kóstolgatták a süteményeket és az ukrajnai édességeket. Az ukránok sátorába ellátogatott Warwasowszky Tihamér polgármester, Angyal Szabolcs és más, felelős önkormányzati tisztségviselők.
Az ukránok idei meglepetése a Szomszédunk, Ukrajna játékos vetélkedő volt, amelyre több mint 30 jelentkező nevezett be. A helyesen válaszolókat magyar nyelvre lefordított ukrán irodalmi művekkel és emléktárgyakkal ajándékozták meg. Kellemes meglepetést okozott, hogy a versenyzők számos földrajzi és kulturális témában, illetve a hagyományok tekintetében igencsak tájékozottak voltak, de tévedéseiknek is örültek, mert a helyes válaszok megismerése révén gazdagíthatták ismereteiket.
15 órakor kezdődött meg a műsor a nagyszínpadon. A kisebbségek képviselőit Warwasowszkí Tihamér polgármester köszöntötte. Kissé távolabb, nemzeti színű lufikkal vonultak fel a városban élő kilenc nemzetiség reprezentánsai. Az Ukrajnát képviselő fiatal pár színpompás népviseletével hívta fel magára a figyelmet.
A fehérvári ukránokat támogatandó, eljött az ünnepre Hartyányi Jaroszlava, az Ukránok Európai Kongresszusának és az Ukrán Országos Önkormányzat elnöke, aki szintén kivette a részét a színvonalas program előkészítéséből. A vendégek között ott voltak a fővárosi VIII. és IX. kerületi, valamint a várpalotai ukrán önkormányzat képviselői.
A közönség nagy ovációval fogadta a MUKE Veszelka táncegyüttesét, amely a kárpátaljai koreográfus, Pasztelják Ivan koreográfiáit mutatta be. Virtuóz gitárjátékkal mutatkozott be Bernáth Ferenc, Anna Ljahovics pedig ukrán népdalokat énekelt. Az egyetértés, az öröm és a kölcsönös kulturális gyarapodás hangulatát még sokáig őrzik majd a város lakói és vendégei.

Nagyija Muzicsuk