№4(102)
július - augusztus
2009 év

Kiállítás Várpalotán

foto

A várpalotai Művelődési Házban – Szabó Jaroszlava, a városi ukrán önkormányzat elnökének támogatásával – megnyílt kiállításon mutatta be Dmitro Tkacs magyarországi ukrán nagykövet művészi kerámiáit. A tárlatot Németh Árpád nyitotta meg. Mihajlo Vihula és tanítványa pedig virtuóz gitárjátékkal varázsolta el a hallgatóságot.
A megnyitón részt vettek a műfaj kedvelői és a művészeti élet képviselői, valamint Hartyányi Jaroszlavával az élükön az Ukrán Országos Önkormányzat és a Magyarországi Ukrán Kulturális Egyesület tagjai.
Dmitro Tkacs, Ukrajna jelenlegi magyarországi nagykövete szabad idejét immár több mint 10 esztendeje a művészi kerámiák alkotásának szenteli. Az elmúlt évtizedben készült kerámiái kerültek bemutatásra a kiállításon. Összesen 34 darab kerámia – domborműves tálak, pannók, díszítő elemek és egységes kompozíciók – képezik a tárlat anyagát. Többségükben ukrán népművészeti ihletésűek, híven tükrözik az alkotó elkötelezettségét a nemzeti díszítőművészet iránt. A különféle színes virágok és kompozíciók, a kijevi Pecserszki Lavra és a Szófia Székesegyház, valamint az ukrán főváros más műemlék együtteseinek virágba borult épületei, a tájképek, a tenger növényvilágát ábrázoló töredékek – élénk színeikkel mind-mind harmóniát, melegséget és szépséget sugároznak.
Dmitro Tkacs 2007-ben már bemutatta munkáit Kijevben, az 1848-1849-es magyar forradalom és szabadságharc 149. évfordulója alkalmából rendezett nemzetközi kiállításon, valamint 2007-ben és 2008-ban Budapesten. Több alkotása megtalálható ukrajnai és magyarországi állami és magángyűjteményekben, többek közt a budapesti Hadtörténeti Múzeumban és a Parlamentben is.