№6(98)
november-december
2008 év

Ukrán konyhaművészet
Karácsonyi ételek

Kutya

A kutyát hagyományosa búzával vagy árpával készítik, de főzhető más gabonafélével, például rizzsel is.
Hozzávalók: kg rizs, 20 dkg mazsola, 1 pohár cukor vagy méz, 1/2 pohár dió, mogyoró vagy mandula fahéj és porcukor.

A megtisztított és átmosott rizst forraljuk fel, majd szűrjük le, mossuk át hideg vízzel, utána újra tegyük fel főzni bő, hideg vízben. Keverés nélkül főzzük készre. A maradék vizet öntsük le a rizsről és hagyjuk kihűlni.
A leforrázott édes mandulát, mogyorót vagy diót daráljuk le, adjuk hozzá a kevés forralt vízzel elkevert cukrot vagy mézet, és keverjük össze a rizzsel. Adjuk hozzá a leforrázott mazsolát, az őrölt fahéjat és újra jól keverjük össze a masszát, majd szedjük tányérokba és szórjuk meg porcukorral.

Borscs gazdagon – „fülecskékkel”

Hozzávalók: 3 liter vízhez vegyünk 5 dkg szárított gombát, 30 dkg burgonyát, 1/2 pohár fejtett babot, 1-1 céklát, fehér- és sárgarépát, 1 fej vöröshagymát, 20 dkg káposztát, 8-10 szem aszalt szilvát, 1-2 evőkanál paradicsompürét, 1 édes almát vagy 1 teáskanál cukrot, 1 evőkanál lisztet és olajat a pirításhoz.
A „fülecskékhez” lisztre, a borscsban főtt gombára, 1 fej hagymára, 2 evőkanál zsemlemorzsára, őrölt borsra, sóra és olajra lesz szükségünk.
A gombát mossuk meg, és 2-3 órára áztassuk be hideg vízbe. Külön áztassuk be a babot. Félig főzzük meg a gombát, majd szedjük ki, vágjuk apróra és tegyük vissza az átszűrt levesbe. Adjuk hozzá a babot, a kockára vágott burgonyát, az aszalt szilvát, és folytassuk a főzést. Később apróra vágjuk a káposztát és hozzáadjuk a leveshez. A főzés végén tesszük a levesbe az apróra vágott hagymát, fehér- és sárgarépát, amit külön pirítottunk meg, és szórtunk meg egy kevés liszttel. Ezután következik a paradicsompüré, a reszelt alma és 1 teáskanál cukor. A legvégén sózzuk-borsozzuk, és adjuk hozzá a babérlevelet. A kész levest egy ideig pihentetjük.
A „fülecskék” tulajdonképpen apró derelyék. Tésztájuk a következőképpen készül: a lisztből és vízből tésztát gyúrunk, vékonyra kinyújtjuk, és kis kockákra vágjuk. A töltelékhez apróra vágjuk a hagymát, megpároljuk, majd hozzáadjuk a levesben főtt gombát, a zsemlemorzsát, sót, borsot, és alaposan összekeverjük. Mindegyik kockára tegyünk a hideg töltelékből, hajtsuk be háromszög alakban, és a széleket jól nyomjuk össze, aztán a két ellentétes sarkot hajtsuk egymásra, és a „fülecskéket” lobogó, sós vízben főzzük ki. Amikor a víz újra felforr, és a tészta felúszik a tetejére, szűrjük le, tegyük egy tálba és öntsünk rá egy kevés olajat, forgassuk meg, hogy ne ragadjanak össze, majd takarjuk le. Tálaláskor a „fülecskéket” osszuk a tányérokba, és töltsük rájuk a forró borscsot.

Gombával töltött paprika

Hozzávalók: 1 kg tv-paprika, 10 dkg szárított gomba, 2-3 fej vöröshagyma, 20 dkg rizs, 1 sárgarépa, 1 fehérrépa – zöldjével – olaj, só, őrölt bors.
Mártás: 2 fej vöröshagyma, kg paradicsom, 1/2 pohár olaj, cukor és só.

A paprikákat mossuk meg, csumázzuk ki és távolítsuk el a magokat, 2-3 percre dobjuk forrásban levő, sós vízbe, majd szűrőkanállal szedjük ki.
A megmosott és kiáztatott gombát vágjuk apróra – húsdarálón is ledarálhatjuk – és az apróra vágott hagymával, fehér- és sárgarépával együtt olajon pároljuk meg.
A rizst alaposan mossuk ki hideg vízben, keverjük össze a gombás töltelékkel, sózzuk-borsozzuk, és töltsük a paprikákba. A töltött paprikákat tegyük egy fazékba, öntsünk rá egy keveset a paprika főzővizéből, és amikor felforrt, öntsük rá a mártást, és 30-40 percig pároljuk. Amikor levesszük a tűzről, szórjuk rá a felaprított zöldpetrezselymet.
A mártáshoz olajban pároljuk meg az apróra vágott hagymát, a lereszelt paradicsomot, főzzük fel, sózzuk és cukrozzuk.

Karácsonyi mézes
Hozzávalók: 60 dkg liszt, 15 dkg méz, 20 dkg cukor, 15 dkg margarin, 4 tojás, 1 teáskanálnyi fahéjjal kevert őrölt szegfűszeg, 12 gr sütőpor.
A megszitált lisztet keverjük össze a sütőporral és morzsoljuk el a margarinnal, majd adjuk hozzá a cukrot, 2 egész tojást és 2 tojás sárgáját, a felolvasztott mézet, a fűszereket, és gyúrjuk össze. Ha túl kemény lenne a tészta, lazíthatjuk 1-2 evőkanál tejföllel. Az alaposan kigyúrt tésztát kinyújtjuk, és különböző formákat szúrunk ki belőle. A mézes kekszeket tegyük kizsírozott sütőlapra, kenjük be a felvert tojásfehérjével, és előre melegített sütőben, 200°C süssük készre. A kész, még forró kekszeket vonjuk be cukrozott tojáshabból készült mázzal és hagyjuk szikkadni.

Jó étvágyat!
Nagyija Muzicsuk