№3(95)
május - június
2008 év

Ukrán konyhaművészet

  • Tab 1
  • Tab 2
  • Tab 3

Pulykás-gombás rizs

Hozzávalók: 2 pohár rizs, 25 dkg pulykafilé, 20 dkg gomba, 2 tojás, 1 fej vöröshagyma, 2 evőkanál liszt, 2 evőkanál vaj, 2 evőkanál apróra vágott kapor, ½ teáskanál curry, 6 pohár víz a rizs főzéséhez, ízlés szerint só és olaj a sütéshez.

A rizst megmossuk, és kevés vízben megfőzzük, hozzáadunk egy kanál vajat, a nyers tojásokat, sózzuk, és jól elkeverjük.
A pulykafilét megmossuk, majd apró darabokra vágjuk, megsózzuk, hozzáadjuk a curry-t, beleforgatjuk a lisztbe, és olajon megsütjük. A gombát külön készítjük el. Megtisztítjuk, megmossuk, felszeleteljük, megsózzuk, és olajon megsütjük. Az ugyancsak apróra vágott hagymát megpároljuk, és hozzákeverjük a gombához.
A főtt rizs felét kivajazott sütőformába terítjük, és elrendezzük rajta a pulykahúst, majd befedjük a rizs másik felével. A hagymás gombát a tetejére simítjuk, megszórjuk a kaporral, és sütőben készre sütjük.

Sütemény – sütés nélkül

Hozzávalók: 25 dkg kekszpor, 25 db ropi (sótlan), 1 pohár cukor, 30 dkg mazsola, 20 dkg aszalt sárgabarack, 20 dkg aszalt szilva 10 dkg csokoládé, 10 dkg mandula, 10 dkg dió, szörp, dzsem vagy lekvár.

A tálba öntjük a kekszport, hozzáadjuk az apróra tört ropit, a vajat, cukrot, a feldarabolt gyümölcsöket és diót. A hozzávalókat jól elkeverjük, folyamatosan adagolva hozzá egy kevés szirupot vagy dzsemet, majd az egészet kiborítjuk egy fóliára. A keverékből 2-3 hengert formázunk, szorosan a fóliába csomagoljuk, és a két végén cérnával elkötjük. A kész hengereket sima felületre helyezzük, még egyszer jól elegyengetjük, és hideg helyre tesszük. Tálaláskor levesszük a fóliát, és a süteményt felszeleteljük.

Szederbefőtt

Hozzávalók: 1 kg megtisztított szederhez 1, 3 kg cukrot, 2, 5 pohár vizet és 1 gr citromsavat veszünk.

A vízből és cukorból szirupot főzünk, forró sziruppal leöntjük az előkészített gyümölcsöt, és addig rázogatjuk, amíg a szirup teljesen el nem fedi, majd 3-4 órát állni hagyjuk. Ez után felforraljuk, és 5-7 percig forrni hagyjuk a gyümölcsöt, utána újabb 3-4 óra pihentetés következik, aztán készre főzzük. A főzés befejező szakaszában adjuk hozzá a kevés vízben feloldott citromsavat, és az egészet jól elkeverjük.
Szirup helyett készíthetjük a befőttet úgy is, hogy porcukrot szórunk a gyümölcsre, és 3-4 óra pihentetés után kis lángon, egy menetben készre főzzük.
A kész befőttet csírátlanított üvegekbe merjük, légmentesen lezárjuk, és száraz, sötét helyen tároljuk.

Jó étvágyat!