№3(95)
május - június
2008 év

Magas kitüntetés


Viktor Juscsenko ukrán elnök megbízásából az Ukrajna Érdemrend III, fokozatát adta át Schmidt Máriának, a Terror Háza Múzeum igazgatójának Dmitro Tkacs, Ukrajna magyarországi nagykövete. Az ünnepi eseményen részt Hartyányi Jaroszláva, az Ukránok Európai Kongresszusának és a Magyarországi Ukrán Országos Önkormányzat elnöke, valamint számos kutató, a magyar és az ukrán közélet képviselői.
Az elnöki rendelet megfogalmazása szerint Schmidt Mária azzal érdemelte ki a magas elismerést, hogy tevékeny, személyes hozzájárulása révén ismerhette meg a széles magyarországi közvélemény az igazságot az 1932-33-as nagy ukrajnai éhínségről. A kitüntetés átadásakor Dmitro Tkacs nagykövet rámutatott arra, hogy a budapesti múzeum igazgatója oroszlánrészt vállalt a XX. század egyik legnagyobb tragédiájának megismertetésében, s ezzel ahhoz is hozzájárult, hogy a magyar Országgyűlés az ukrán nemzet ellen elkövetett népirtásnak ismerte el a nagy éhínséget. Schmidt Mária kezdeményezésére és személyes részvételével került sor a Terror Háza Múzeumban a témát tárgyaló nemzetközi konferenciára, Valerij Francsuk festőművész, Az emlékezés harangzúgása című kiállítására és Az elkeseredés aratása című film vetítésére.
A Terror Háza Múzeumot 2002-ben nyitották meg a magyar fővárosban. A névadás már jóval a megnyitó előtt megtörtént. Annak idején ebben az épületben volt a magyar nyilaskeresztes párt székháza, a második világháborút követően pedig a politikai rendőrség és az Államvédelmi Hatóság (ÁVH) költözött az Andrássy út 60-ba. Ma ebben az épületben van a XX. századi diktatúrák áldozatainak emlékmúzeuma.